2019. október 28., hétfő

Viktoriánus réz teleszkópos távcső 1870-ből - Jelenlegi ára: 18 000 Ft

Eladom a Salmon and Co. London and Ediburgh által készített "Reconnoiterer " (felderítő) típusú jelzett, antik távcsövemet.
A háromszoros kihuzatos távcső réz tubusokból áll. Az objektív két lencsetagból álló achromát. A szemlencse két lencsetagból áll, amely kis méretű réz tubusban van elhelyezve. A harmadik (legkisebb átmérőjű) tubus objektív felőli végében egy további kis réz tubus található két lencsetaggal.
A szemlencsét egy eltolható kis rekesszel lehet lezárni. A szemlencse "kupakján" található a gyártói jelzés.
Kétszeres kihuzatnál a kb. 6-8x-os nagyítás látható, a 3x-os kihuzatnál az eszköz "kézi mikroszkópként" funkcionál (kb. 15-20 cm-re tartva erős nagyítást ad).
Az eszköz egyértelműen régiség, nem reprodukció. Angolszász kereskedők oldalain szokott néha hasonló felbukkanni, ők egybehangzóan 1870 körülre keltezik. A távcső a késő-viktoriánus kor terméke és a korabeli távcsőgyártás jegyeit hordozza.
Nem "kalóztávcső", hiszen ez már a birodalmak kora. Ezeket a tárgyakat gyakran az ekkoriban bevezetett nemzetközi hajózási zászlójelzések leolvasására, valamint középosztálybeliek személyes használatára (pl. lóverseny, természetbúvárkodás). Véleményem szerint a távcső-nagyító funkció, a kabátzsebben elférő méret a természetbúvár vevőkörnek lehetett vonzó.
A lencsék tiszták, az objektív szélein kisebb lepattogzások (fotózva) , ettől még fókuszálható képet ad. A tubusok nem lötyögnek, de nem is nagyon szorosak, "kattanva" nyitható. A legnagyobb tubus kicsit szorosabb, de ennek oka lehet az is, hogy ezt a mikroszkóp funkciónál kell csak kinyitni.
Magánaukció, használt régiségről lévén szó a részletes leírás mellé kérem a számos feltöltött részletképet is tanulmányozzák. Garancia nincs.
A tárgy brit kereskedőtől került hozzám.

Jelenlegi ára: 18 000 Ft
Az aukció vége: 2019-11-06 16:10 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts